Acasă / Specii / Pitulice mică

Pitulice mică

Denumirea științifică: Phylloscopus collybita Taxonomia: Păsări

Pitulice mică

Specie migratoare, listată în anexele Convenției asupra speciilor migratoare (Bonn)

 

Dimensiune: lungime 10-12 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: oaspete de vară, este cea mai comună pitulice, cuibărind în pădurile de foioase şi de amestec, cu tufăriş sau subarboret dezvoltat, la liziere, inclusiv în vecinătatea localităţilor, în zone cu copaci şi tufe.
Hrană: se hrăneşte cu insecte mici, în frunzişul copacilor şi în tufe.
Descriere: fără semne distinctive evidente. Această specie este gri-maronie cu o tentă verzuie pe partea dorsală. Pe partea ventrală prezintă o nuanţă mai deschisă, destul de ştearsă, cu tentă cenuşiu-verzuie, spre crem. Per ansamblu, culorile sunt destul de estompate la această pitulice, ca de altfel şi linia negricioasă din dreptul ochiului şi sprânceana mai deschisă de deasupra acestuia. Picioarele sunt închise la culoare, negricioase. Cântecul este caracteristic, uşor de recunoscut şi face ca identificarea să fie simplă.
Specii asemănătoare: este foarte asemănătoare cu pitulicea fluierătoare (Phylloscopus trochilus), cu care poate fi confundată frecvent, care are în general culori mai intense (cu tenta de gălbui/verzui mai intensă, mai ales în cazul juvenililor), picioarele mai deschise la culoare, aripile mai lungi. De asemenea, coloritul sprâncenei şi linia închisă la culoare din dreptul ochiului sunt mai pronunţate.

Galerie foto

  • Pitulice mică (Phylloscopus collybita)
  • Pitulice mică (Phylloscopus collybita)