Acasă / Specii / Silvie cu cap negru

Silvie cu cap negru

Denumirea științifică: Sylvia atricapilla Taxonomia: Păsări

Silvie cu cap negru

Specie migratoare, listată în anexele Convenției asupra speciilor migratoare (Bonn)

 

Dimensiune: lungime 13,5-15 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: este o specie comună, migratoare, oaspete de vară, atât în defileu cât şi în parc. Poate fi observată la mai multe etaje altitudinale, în păduri cu subarboret dezvoltat, în zăvoaie, în zonele de lizieră etc., de asemenea şi în localităţi, acolo unde sunt prezente tufărişuri şi copaci.
Hrană: se hrăneşte cu insecte şi alte nevertebrate mici capturate în frunziş, de asemenea şi cu fructe mici la sfârşitul sezonului de cuibărit.
Descriere: este una dintre silviile de dimensiuni medii, dar destul de robuste în constituţie, uşor de identificat: masculul are creştetul capului negru şi un colorit general gri-cenuşiu pe partea ventrală, cu aripile şi spatele mai maronii. Femelele (şi juvenilii) au creştetul maro-ruginiu şi un colorit general asemănător cu al masculului, dar cu nuanţe uşor mai maronii, spre bej pe partea ventrală. Irisul este negru. Ciocul este destul de masiv, comparativ cu alte specii de silvii.
Specii asemănătoare: masculul poate fi confundat la prima vedere cu piţigoii (cel sur şi cel de munte) datorită coloritului general şi calotei negre, dar aceştia sunt considerabil mai mici, au ciocul mai scurt şi prezintă negru şi pe bărbie; de asemenea, negrul se extinde spre ceafă şi cuprinde ochii, respectiv au obrajii albi.

Galerie foto

  • Mascul de silvie cu cap negru (Sylvia atricapilla)
  • Femelă de silvie cu cap negru (Sylvia atricapilla)