Dimensiune: lungime 13-14,5 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: este o specie migratoare, oaspete de vară, cuibăritoare, ce poate fi întâlnită în parc preponderent în defileul Oltului, în păduri cu tufărişuri dense, cele în regenerare, cu subarboret compact, zăvoaie dense etc.
Hrană: predominant insecte în perioada de cuibărit, dar şi fructele arbuştilor în afara sezonului de cuibărit.
Descriere: este o specie căreia îi lipsesc caracterele evidente, având un colorit relativ uniform maroniu-grisaceu pe partea dorsală, cu nuanţe mai deschise, albicioase pe partea ventrală şi spre bej pe flancuri. Are irisul negru. Pe laturile gâtului poate fi distinsă uneori o nuanţă mai gri. Este mai uşor de detectat pe baza cântecului, însă şi atunci este mai dificil de observat, stând ascunsă în tufăriş. Ciocul este scurt şi destul de compact, picioarele negricioase.
Specii asemănătoare: deoarece îi lipsesc caracterele distinctive evidente, poate fi confundată (mai ales dacă este doar văzută, nu şi auzită) cu alte specii similare (de exemplu lăcari sau pitulici). Faţă de lăcari, în general se deosebeşte prin tonalitatea maronie-grisacee (comparativ cu coloritul general maro-roşcat al speciilor de lăcari). Spre deosebire de pitulici are ciocul mai robust şi se remarcă prin lipsa „sprâncenei”.