Acasă / Specii / Mărăcinar negru

Mărăcinar negru

Denumirea științifică: Saxicola rubicola Taxonomia: Păsări

Mărăcinar negru

Dimensiuni: lungime 11,5-13 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specie întâlnită în habitate deschise, în special în zonele colinare de la limita parcului.
Hrană: în special insecte.
Descriere: poate fi observată cu uşurinţă datorită obiceiului de a se aşeza în locuri expuse, de multe ori în vârful tufişurilor. Masculul este negru pe cap şi pe ceafă. Spatele, preponderent negricios, prezintă striaţii longitudinale maro închis. Pe laturile gâtului prezintă un început de colier alb. Pe piept, flancuri şi burtă este preponderent portocaliu şters, având doar partea inferioară a abdomenului ştearsă. În zbor sunt vizibile două dungi albe longitudinale, care demarchează spatele de aripi. Femelele sunt mult mai şterse, preponderent maronii pe spate, ceafă, creştet şi obraji. Pieptul şi flancurile au colorit portocaliu, foarte şters. Ambele sexe au o coada negricioasă. Juvenilii au pieptul puternic striat, iar burta este albicioasă.
Specii asemănătoare: femelele pot fi confundate în special cu mărăcinarul mare (Saxicola rubetra), dar au coada complet negricioasă şi nu au o sprânceană evidentă.

Galerie foto

  • Mărăcinar negru (Saxicola rubicola)
  • Mărăcinar negru (Saxicola rubicola)