Acasă / Specii / Codobatură albă

Codobatură albă

Denumirea științifică: Motacilla alba Taxonomia: Păsări

Codobatură albă

Specie migratoare, listată în anexele Convenției asupra speciilor migratoare (Bonn)

 

Dimensiuni: lungime 16,5-19 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specie cuibăritoare în defileul Oltului, prezentă între lunile martie şi octombrie, putând fi observată frecvent pe pietrele din apropierea apei; are un balans al cozii caracteristic codobaturilor.
Hrană: nevertebrate de dimensiuni mici.
Descriere: siluetă tipică de codobatură, cu coada foarte lungă în comparaţie cu corpul şi colorit general alb-negru cu gri. Adulţii în penaj nupţial sunt gri pe spate şi pe aripi. La nivelul aripilor sunt vizibile două dungi albe. Capul este alb, cu creştetul şi ceafa negre. „Bărbia” şi partea superioară a pieptului sunt de asemenea negre. Coada este neagră, cu marginile albe. În penaj de iarnă prezintă creştetul şi ceafa gri. Bărbia este albă, iar negrul este limitat la o bandă evidentă, în partea superioară a pieptului. Tinerii au un penaj asemănător cu al adulţilor în haină de iarnă. Zborul este ondulat.
Specii asemănătoare: structură asemănătoare cu structura celorlalte specii de codobaturi, însă penajul este caracteristic, cu părţile dorsale gri şi părţile ventrale albe.

Galerie foto

  • Codobatură albă (Motacilla alba) adultă
  • Juvenil de codobatură albă (Motacilla alba)