Dimensiuni: lungime 24-28 cm, anvergură aripi 52-59 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specie observată în zonă doar în perioadele de pasaj. Este activă la crepuscul şi în timpul nopţii, ceea ce o face greu de detectat. Denumirea populară de caprimulg vine de la legenda, nefondată desigur, că pasărea suge laptele caprelor în timpul nopţii.
Hrană: insecte (în special fluturi de noapte) capturate în zbor, strategia de vânătoare fiind asemănătoare cu cea a rândunelelor.
Descriere: este o specie elegantă, cu coadă şi aripi lungi, având un zbor foarte agil. Prezintă un penaj criptic, preponderent gri-cenuşiu închis, cu inserţii maronii şi albe. Masculul adult prezintă pete albe, caracteristice, în colţurile cozii şi pe aripi, în zona remigelor externe, care nu apar la femele sau la penajul din primul an. Ciocul este foarte mic şi delicat, prevăzut cu vibrize, în schimb are o deschidere foarte mare a gurii.
Specii asemănătoare: dacă este văzută bine în repaos este uşor de recunoscut, însă silueta în zbor este asemănătoare cu cea a unui şoim de dimensiuni mici. Totuşi, specia are activitate preponderent nocturnă şi crepusculară.