Acasă / Specii / Ciuf de pădure

Ciuf de pădure

Denumirea științifică: Asio otus Taxonomia: Păsări

Ciuf de pădure

Specie migratoare, listată în anexele Convenției asupra speciilor migratoare (Bonn)

 

Dimensiuni: lungime 31-37 cm, anvergură aripi 86-98 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specie cuibăritoare, prezentă tot timpul anului. Ciuful de pădure este activ noaptea.
Hrană: în special micromamifere, dar şi păsări.
Descriere: este o pasăre mai delicată decât huhurezul mic, mai subţire şi cu capul mai pătrat. Colorit general maro deschis. Are un zbor mai elegant decât huhurezul mic, având aripi mai lungi. Pe partea superioară a aripii, la baza primarelor externe prezintă o pată gălbuie, evidentă în zbor. Partea inferioară a aripilor este deschisă, fără striaţii, cu o semilună neagră la baza remigelor primare şi cu remigele raiate cu benzi subţiri negre. Ochi portocalii. Cioc negricios. Pe discul facial, între ochi şi cioc, prezintă două benzi albe. Pe cap sunt vizibile două „urechi” proeminente. Puternic striat atât pe piept, cât şi pe abdomen.
Specii asemănătoare: poate fi confundat cu ciuful de câmp (Asio flammeus), însă acesta nu este caracteristic parcului. Totuşi poate fi identificat cu uşurinţă, acesta din urmă având ochii galbeni, vârfurile remigelor negre şi „urechi” mici care nu sunt vizibile tot timpul. Poate fi confundat într-o măsură mai mică şi cu huhurezul mic, care însă are o altă formă a corpului, aripile mai scurte, ochi negri şi nu prezintă moţuri de pene. Buha, care prezintă moţuri, este mult mai mare şi mai robustă.

Galerie foto

  • Ciuf de pădure (Asio otus)
  • Ciuf de pădure (Asio otus)