Acasă / Specii / Pescăruş râzător

Pescăruş râzător

Denumirea științifică: Larus ridibundus Taxonomia: Păsări

Pescăruş râzător

Dimensiuni: lungime 35-39 cm, anvergură aripi 86-99 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specie ce poate fi observată relativ frecvent, în special primăvara şi toamna, dar şi în sezonul rece, pe lacurile de acumulare din zonă.
Hrană: regim omnivor (insecte, viermi, peşti, cadavre, materii vegetale etc.). De multe ori poate fi întâlnit la rampele de gunoi, unde se hrăneşte cu materiale organice din deşeuri. Practică şi furtul hranei de la alte specii (chire, alţi pescăruşi de talie mică, inclusiv conspecifici).
Descriere: specie de pescăruş de dimensiune medie. Adulţii sunt preponderent albi, cu spatele gri, picioare şi cioc roşii. În penaj nupţial, capul (mai puţin ceafa) are un colorit maro foarte închis (pare negru în condiţii slabe de luminozitate sau de la distanţă). În afara perioadei nupţiale capul este alb, cu două dungi negre în zona urechilor şi deasupra ochiului. Tinerii au o mască pe cap şi spatele colorat maro-gălbui (ghimbir). Picioarele sunt rozalii-gălbui. În orice penaj se identifică după modelul de pe aripă: pe faţa superioară, în zona remigelor primare externe prezintă o porţiune albă alungită, în formă de triunghi ascuţit, flancat de o dungă terminală subţire şi neagră pe primare şi de griul aripilor.
Specii asemănătoare: modelul de pe aripă este caracteristic şi mai poate fi observat doar la pescăruşul rozalb (Larus genei), care nu este însă întâlnit în zonă.

Galerie foto

  • Pescăruș râzător (Larus ridibundus) adult în penaj nupțial
  • Pescăruș râzător (Larus ridibundus) adult în penaj de iarnă