Specie migratoare, listată în anexele Convenției asupra speciilor migratoare (Bonn)
Dimensiuni: lungime 33-38 cm, anvergură aripi 55-65 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specie cuibăritoare în pădurile din zonă, activă în special la crepuscul, preponderent migratoare, care poate rămâne în număr mic şi iarna, în condiţiile unor ierni blânde. Cel mai uşor poate fi observat la apusul soarelui, în perioada nupţială (sfârşit de martie/aprilie-iunie), când execută zboruri teritoriale deasupra coronamentului.
Hrană: în principal râme, larve de insecte, dar şi materiale vegetale, într-o proporţie mai mică. Hrana este obţinută prin sondarea solului reavăn cu ciocul sau de la suprafaţa solului, sub litieră. Vârful mandibulei superioare este mobil, putând fi ridicat, fapt ce înlesneşte apucarea hranei.
Descriere: specie solidă, compactă şi foarte rotundă, cu ciocul lung. Aripi late, cu vârful ascuţit. Penaj criptic, în linii mari ruginiu cu multe inserţii întunecate şi cu dungi transversale late pe creştet. Între cioc şi ochi prezintă o dungă de legătură, închisă şi subţire.
Specii asemănătoare: penaj asemănător cu penajul becaţinelor, de care se deosebeşte însă prin dungile transversale de pe cap şi prin forma corpului. Dintre limicole, această specie este singura caracteristică pădurilor.