Acasă / Specii / Șoim călător

Șoim călător

Denumirea științifică: Falco peregrinus Taxonomia: Păsări

Șoim călător

Specie protejată Natura 2000

Dimensiuni: lungime: mascul 38-45 cm, femelă 46-51 cm; anvergură aripi: mascul 89-100 cm, femelă 104-113 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specie cuibăritoare în zonele cu stâncării din parc, fără a fi frecventă. Şoimul călător este recunoscut pentru cea mai mare viteză atinsă de o specie în regnul animal, respectiv 325 km/h când vânează în picaj.
Hrană: în principal păsări. Foloseşte mai multe metode de vânătoare, însă cea mai des observată este în aer, prin urmăriri orizontale sau căderi în picaj.
Descriere: este un şoim de dimensiuni medii (masculii) spre mari (femelele), relativ compact (mai ales adultul) şi cu piept puternic. Adultul este gri-cenuşiu pe spate şi creştet. Are mustaţă proeminentă şi lată. La baza cozii, coloritul este uşor mai deschis faţă de restul cozii şi spate (comparativ cu şoimul rândunelelor, care are un colorit uniform). Este alb pe partea ventrală (inclusiv pantalonii şi subcodalele) şi striat cu dungi orizontale închise, mai fine, pe piept. Tinerii sunt maro închis pe spate, crem şi striaţi pe partea ventrală. Pielea golaşă de la baza ciocului (ceroma) este albăstruie la păsările tinere şi galbenă la adulţi.
Specii asemănătoare: se poate confunda cu şoimul rândunelelor, faţă de care este totuşi mai mare, mai robust, având târtiţa mai deschisă decât spatele şi mustaţa mai groasă.

Galerie foto

  • Șoim călător (Falco peregrinus)
  • Șoim călător (Falco peregrinus) - foto Daniel Petrescu