Specie migratoare, listată în anexele Convenției asupra speciilor migratoare (Bonn)
Dimensiuni: lungime 46-58 cm, anvergură aripi 110-132 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specie cuibăritoare, frecventă, în pădurile din parc şi defileu. Poate fi observată tot timpul anului. Defileul Oltului reprezintă un culoar de migraţie pentru specie (în anumite zile pot fi observate mai multe sute de indivizi tranzitând zona).
Hrană: în special mamifere mici, dar şi păsări, amfibieni, reptile şi insecte.
Descriere: pasăre compactă, de dimensiuni medii. În zbor, în timpul planării, îşi ţine aripile ridicate. De multe ori zboară pe loc (observând o potenţială pradă). Penaj variabil în ceea ce priveşte procentajul de maro şi alb. Sunt constante o bandă deschisă în formă de potcoavă (uneori doar urme din ea) pe piept şi pete închise carpiene, pe subalare. Baza cozii poate fi maro sau poate avea un procentaj variabil de alb. Păsările tinere nu prezintă o bandă subcodală terminală închisă, dungi terminale delimitate pe secundare, iar pe piept au dungi închise orientate vertical.
Specii asemănătoare: poate fi confundat cu şorecarul încălţat (Buteo lagopus). Albul de pe coadă nu se întinde până la şi nici nu este delimitat de o bandă supracodală clară, terminală, ca în cazul şorecarului încălţat.