Dimensiuni: lungime: mascul 29-34 cm, femelă 35-41 cm; anvergură aripi: mascul 58-65 cm, femelă 67-80 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specie cuibăritoare rară în pădurile din parc. Poate fi observată tot timpul anului, însă frecventă este doar în perioadele de pasaj ale speciei şi iarna. Vânează atât în pădure, cât şi în spaţii deschise.
Hrană: în cea mai mare parte este alcătuită din păsări de dimensiuni mici, vânând cu preferinţă paseriforme.
Descriere: pasăre răpitoare de dimensiuni mici, cu aripi scurte şi coadă lungă, dreptunghiulară. Masculul este gri-albăstrui pe spate, cu obrajii cărămizii, iar partea ventrală este albă, cu striaţii pronunţate cărămizii. Femela are striaţiile cenuşiu-maronii. Tinerii sunt maro închis pe spate, cu dungi maronii orizontale pe partea ventrală (spre deosebire de uliul porumbar, care are dungi verticale, neregulate, pe partea ventrală). Zbor caracteristic, format din serii scurte de bătăi de aripi urmate de planări în care pasărea pierde din înălţime.
Specii asemănătoare: poate fi confundat cu uliul porumbar, faţă de care este mai mic şi are colţurile cozii unghiulare. Tinerii au dungi orizontale pe partea ventrală. Structura generală a zborului este în linii mari aceeaşi la uliul porumbar, la care însă, bătăile din aripi sunt mai ferme, iar pasărea nu pare să piardă din înălţime la planări.