Dimensiuni: anvergura 32-46 mm. Femelele tind să fie mai mari decât masculii.
Unde și când se poate vedea în parc: preferă lizierele, poienile, pajiștile umede sau mlăștinoase, drumurile forestiere, malurile pâraielor din etajul superior al pădurilor de fag, din zona pădurilor de amestec și din cea a pădurilor de conifere, precum și din zona subalpină. Este o specie montană, întâlnită între 600 și 2.200 de metri altitudine. Adulții pot fi observați în lunile iulie și august (la altitudini mai mici, și la sfârșitul lui iunie).
Hrană: larvele se hrănesc cu frunzele unei game destul de largi de plante, iar adulții cu nectarul florilor montane.
Descriere: culoarea de fond dorsală este un cafeniu închis. Este prezentă pe aripi o bandă lată portocaliu-roșiatică pe care se află oceli negri, de regulă cu centrul alb. Pe fața ventrală a aripii posterioare este prezentă o bandă lăptoasă caracteristică și câțiva oceli mari. Conturul aripilor este format din franjuri alternative albe-negre.
Specii asemănătoare: se poate confunda cu alte specii din genul Erebia, de care se deosebește mai ales prin prezența benzii lăptoase de pe fața ventrală a aripii posterioare și prin conturul extern alternativ alb-negru al aripilor.