Acasă / Specii / Albăstrelul mare al cimbrișorului

Albăstrelul mare al cimbrișorului

Denumirea științifică: Phengaris / Maculinea arion Taxonomia: Insecte

Dimensiuni: anvergura 38-52 mm. Femelele tind să fie mai mari decât masculii.

Unde și când se poate vedea în parc: specia preferă pajiștile cu ierburi scurte în care se află pernițe de cimbrișor (Thymus). Este o specie caracteristică zonelor de deal și de munte. În Parcul Național Cozia apare în habiatul preferat precizat mai sus, acolo unde există și furnici din genul Myrmica (care conviețuiesc cu larvele aflate în stadiile finale de dezvoltare). Adulții se pot observa în intervalul sfârșit de aprilie-iunie pentru subspecia arion, și în intervalul sfârșit de mai-iulie pentru subspecia ligurica.

Hrană: în stadiile de început, larvele se hrănesc cu florile de cimbrișor, apoi, după a treia năpârlire, coboară pe sol, unde sunt adoptate de furnicile din genul Myrmica, care le duc în furnicar. Ajunse în furnicar, larvele de fluture se hrănesc cu ouă și larve de furnici și produc substanțe care sunt consumate de furnici. Adulții consumă nectarul florilor.

Descriere: culoarea de fond dorsală este un albăstrui deschis. Pe aripi este prezentă o bandă subterminală gri-închis, iar marginea externă a acestora este albă. Sunt prezente pete negricioase pe fața dorsală a aripilor anterioare. Ventral, culoarea este un gri care capătă tentă albăstruie către baza aripilor. Fața ventrală a aripilor prezintă numeroși oceli negri cu contur alb.

Specii asemănătoare: se poate eventual confunda cu alte specii din familia Lycanidae, dar are talia mai mare, iar modelul coloristic al aripilor este caracteristic.