Acasă / Specii / Albilița verzei

Albilița verzei

Denumirea științifică: Pieris brassicae Taxonomia: Insecte

Albilița verzei

Dimensiuni: anvergura 55-65 mm. Femelele, de regulă, sunt mai mari decât masculii.

Unde și când se poate vedea în parc: specia este întâlnită peste tot unde există plante din familia Cruciferae, inclusiv cele cultivate (varză, rapiță). Apare pe pajiști, liziere, poieni, dar și în zone ruderale sau cultivate extensiv. Urcă până la altitudinea de 1.700 m. În Parcul Național Cozia este prezentă în toate habitatele deschise sau semi-deschise, acolo unde se află prin preajmă crucifere. Adulții pot fi observați din aprilie până în octombrie (există, de regulă, trei generații pe an).

Hrană: larvele se hrănesc cu frunzele plantelor din familia Cruciferae. Adulții consumă nectarul florilor, preferându-le pe cele de culoare roșie sau violet.

Descriere: culoarea de fond are o nuanță de la albicios până la gălbui. Pe partea dorsală a aripilor anterioare prezintă o zonă apicală mare, închisă la culoare. La femelă, mai apar pe aripa anterioară și două pete închise, rotunjite.

Specii asemănătoare: se poate eventual confunda cu alte specii din genul Pieris, de care se deosebește prin talia mai mare și prin forma și dimensiunile zonelor închise la culoare.

 

Galerie foto

  • Albilița verzei (Pieris brassicae)
  • Albilița verzei (Pieris brassicae)