Acasă / Specii / Coada rândunicii

Coada rândunicii

Denumirea științifică: Papilio machaon Taxonomia: Insecte

Coada rândunicii

Dimensiuni: anvergura 76-93 mm. Femelele sunt mai mari decât masculii.

Unde și când se poate vedea în parc: preferă fânețele și pajiștile, lizierele însorite, acolo unde există plante din familia Umbelliferae (pentru larve) și diverse flori pentru adulți. Urcă în munți până la aproximativ 2.000 m, specia putând fi întâlnită în Parcul Național Cozia în toate zonele, cu excepția pădurilor dese și compacte. Adulții din prima generație zboară în intervalul aprilie-iunie, iar cei din a doua generație, în intervalul iulie-august.

Hrană: larvele se hrănesc cu frunzele unor specii de plante din familia Umbelliferae. Adulții consumă nectarul unei varietăți largi de flori și pot fi deseori observați sugând săruri minerale de pe solul umed.

Descriere: forma caracteristică, cu prelungiri relativ scurte ale aripilor posterioare (de unde numele popular al speciei). Culoarea de fond este gălbui sau galben. Dorsal, marcaje negricioase specifice și un rând subterminal de semicercuri galbene pe banda terminală închisă și lată a aripilor anterioare.

Specii asemănătoare: se poate confunda eventual cu fluturele sabie (Iphiclides podalirius), dar acesta are prelungirile aripilor posterioare mai lungi, culoarea de fond mai deschisă și modelul închis de pe aripile anterioare complet diferit.

 

Galerie foto

  • Coada rândunicii (Papilio machaon)
  • Coada rândunicii (Papilio machaon)