Acasă / Specii / Mantia împăratului

Mantia împăratului

Denumirea științifică: Argynnis paphia Taxonomia: Insecte

Mantia împăratului

Dimensiuni: anvergura 69-80 mm. Femelele tind să fie mai mari decât masculii.

Unde și când se poate vedea în parc: specia preferă lizierele, luminișurile din păduri, pajiștile și zonele din vecinătatea apelor curgătoare, acolo unde se află în preajmă specii din genul Viola (pentru depunerea ouălor) și plante înalte înflorite, mai ales din familiile Asteraceae și Apiaceae. Adulții pot fi observați în perioada iunie-septembrie.

Hrană: larvele se hrănesc cu frunzele plantelor din genul Viola. Adulții se hrănesc cu nectarul florilor, cu precădere al celor din familiile Asteraceae și Apiaceae.

Descriere: culoarea de fond dorsală este portocaliu intens la mascul și mai puțin aprinsă și adesea mai închisă (cu nuanțe brun-gri-verzui) la femelă. Pe fața dorsală a aripilor anterioare ale masculului se disting patru nervuri închise la culoare. Caracteristic este modelul de pe fața ventrală a aripilor posterioare – fond verzui cu benzi sidefii.

Specii asemănătoare: se poate confunda cu alte specii din genul Argynnis (care au fețele dorsale ale aripilor cu modele de culoare similare), de care se poate distinge mai ales prin modelul de pe fața ventrală a aripilor posterioare.

 

Galerie foto

  • Mantia împăratului (Argynnis paphia)
  • Mantia împăratului (Argynnis paphia)