Dimensiuni: anvergura 60-80 mm.
Unde și când se poate vedea în parc: specia preferă luncile împădurite și lizierele unde sunt prezente specii de plopi. Adesea apare pe drumurile forestiere în vecinătatea cărora există plopi. Este o specie mai termofilă decât irizantul mare și nu urcă până la altitudini mari. În Parcul Național Cozia specia este prezentă în zonele joase, acolo unde există plopi. Adulții pot fi observați în perioada iunie-august.
Hrană: larvele se hrănesc cu frunze de plop (Populus) și foarte rar cu frunze de salcie (Salix). Deseori, adulții pot fi observați extrăgând săruri minerale de pe solul umed, de pe excremente sau de pe cadavre.
Descriere: culoarea de fond dorsală variază de la cafeniu-gălbui-roșcat la cafeniu-negricios. Când lumina cade sub anumite unghiuri, pe fața dorsală a aripilor, mai ales la mascul, apare o irizație albastră sau violet-indigo. Banda albă mediană de pe aripile posterioare este lipsită de proeminența ascuțită îndreptată posterior.
Specii asemănătoare: în zonele colinare și montane se poate confunda cu irizantul mare (Apatura iris), care are însă dimensiuni mai mari și la care este prezentă proeminența ascuțită de pe banda albă mediană a aripilor posterioare.