Specie protejată în cadrul rețelei Natura2000
Dimensiuni: Corpul are lungimea de 11-15 mm.
Unde și când se poate vedea în parc: Adulţii şi larvele trăiesc sub scoarţa umedă, putredă a arborilor, în special Quercus, Fagus, Populus, Acer, Salix, Ulmus şi chiar Abies, Pinus, Picea (Fusu et al. 2015) din Parcul Național Cozia. Lipsește din zona înaltă a masivului. Adulții se pot întâlni în perioada ianuarie-aprilie. Cucujus cinnaberinus este o specie protejată, fiind inclusă în Anexele II și IV ale Directivei Habitate a Uniunii Europene (v. 2007) și Anexele I și II ale Convenției de la Berna (v. 2011).
Descriere: Corpul plat, alungit, uşor de recunoscut după coloraţia roşu-cinabru a părţii dorsale. Capul şi pronotul cu punctuaţie deasă, cu luciu slab, elitre mate, cu o carenă dezvoltată pornind de la unghiul humeral. Larvele sunt de culoare gălbuie până la brun-roșcată. Corpul puternic sclerificat și foarte aplatizat, cu capul prognat, mai lat decât pronotul (Fusu et al. 2015).
Hrană: Adulţii sunt prădători, în timp ce larvele pot fi și necrofage (Fusu et al. 2015).
Specii asemănătoare: Din cauza culorii corpului, adulții pot fi confundați cu specii din genurile Pyrochroa și Pyrrhidium, iar larvele cu specii din genul Pyrochroa.