Specie protejată în cadrul rețelei Natura2000
Dimensiuni: Lungimea corpului este de 26-32 mm.
Unde și când se poate vedea în parc: Adultul poate fi observat pe trunchiuri moarte, scorburoase și cu humus, sau în acumulările de lemn putred de la baza arborilor scorburoși, în cavitățile care conțin o cantitate mare de lemn putred aflate pe trunchiuri sau ramuri principale (Fusu et al. 2015). Specia este prezentă în pădurile cu lemn bătrân din Cozia, cu excepția zonei înalte a masivului. Adulții se pot întâlni în perioada iulie-august. Osmoderma eremita este o specie protejată, fiind inclusă în Anexele II și IV ale Directivei Habitate a Uniunii Europene (v. 2007) și Anexele I și II ale Convenției de la Berna (v. 2011).
Descriere: Osmoderma eremita sensu lato este un complex de specii, semispecii sau subspecii (Audisio et al. 2007). În România este prezent taxonul O. barnabita (Motschulsky, 1845) şi nu O. eremita sensu stricto. Corpul are culoarea brun închis sau negru-cafeniu, cu luciu bronzat. Elitrele sunt punctate des, rugos, destul de fin. Partea ventrală a abdomenului cu pubescenţă scurtă şi fină. Larvele, care sunt mult mai ușor de găsit în teren decât adulţii, pot fi deosebite ușor de cele ale altor cetoniine care se dezvoltă în scorburi prin faptul că segmentul 10 abdominal nu prezintă ventral un raster – o structură ovală formată din sete scurte (Fusu et al. 2015).
Hrană: Larvele trăiesc în lemnul putred din scorburile diferitelor esențe cu frunze căzătoare, îndeosebi stejari (Fusu et al. 2015).
Specii asemănătoare: Specia este greu de confundat cu alte specii de coleoptere, fiind cu mult mai mare decât alte cetoniide înrudite.