Dimensiuni: masculul 17-21 mm, femela 21-28 mm.
Unde și când se poate vedea în parc: Specie termofilă, Stenobothrus rubicundulus este caracteristică pentru biotopurile stâncoase din zona înaltă a masivului Cozia, mai ales cele cu expunere sudică. Adulţii pot fi găsiţi în perioada iulie-septembrie.
Descriere: Lăcusta zgomotoasă are culoarea verde, brună sau cenușie, precum mediul în care trăiește. Numele speciei Stenobothrus rubicundulus vine de la culoarea roșie a abdomenului masculilor, vizibilă atunci când stridulează – comportamentul de curtare a femelelor sau de alungare a altor masculi rivali implicând deschiderea și închiderea rapidă a aripilor posterioare fumurii, care au forma unui evantai, într-un „dans” caracteristic, zgomotos.
Hrană: Lăcusta zgomotoasă este fitofagă, consumând frunzele unor specii diferite de plante, mai ales monocotiledonate care trăiesc în zona pietroasă.
Specii asemănătoare: Datorită ritualului zgomotos, specia nu poate fi confundată cu alte lăcuste. Totuși, este asemănătoare cu alte specii din genurile Stenobothrus și Chorthippus, cu care și conviețuiește.