Acasă / Specii / Cosașul strălucitor cu torace

Cosașul strălucitor cu torace

Denumirea științifică: Poecilimon thoracicus Taxonomia: Insecte

Cosașul strălucitor cu torace

Dimensiuni: masculul 16-19 mm, femela 16-20 mm.

Unde și când se poate vedea în parc: Cosașul strălucitor poate fi observat în zona înaltă a Parcului Național Cozia. Specie xero-mezofilă, preferă biotopurile stâncoase, cu vegetaţie bogată, aflate pe pante cu expunere sudică. Se poate găsi pe tufe de zmeur, ienupăr, măceș etc. Adulții se întâlnesc începând cu finele lunii iunie și până în septembrie. Este o specie balcanică, în România trăind doar în sudul țării, Cozia reprezentând limita nord-estică a arealului de distribuție.

Descriere: Specia este de culoare verde, brună sau gălbuie, cu picioarele albe, verzi sau galbene. Pe cap și pronot există o bandă neagră sau vișinie, aripile sunt albe cu o pată neagră, iar pe fiecare segment abdominal este prezentă o pată alungită neagră, iar genitalia este de culoare ruginie. Astfel, văzut dorsal, corpul insectei are culoarea unui „torace” cu “sternul” și “coastele” negre, de unde și numele speciei. Pe spate există o bandă. Întreg corpul este fin punctat cu brun sau negru.

Hrană: Specie fitofagă, se hrănește cu frunzele și florile diverselor specii de plante montane.

Specii asemănătoare: Datorită coloritului, Cosașul strălucitor cu torace este greu de confundat cu alte specii. Doar Cosașul cu ferăstrău (Barbitistes constrictus), specie care trăiește în același habitat, este asemănător într-o oarecare măsură, dar fără modelul dorsal specific al Cosașul strălucitor cu torace. Barbitistes este ceva mai mare, are picioarele roșii sau verzi, iar aripile sunt mai lungi, frecvent de culoare portocalie sau roșie.

 

Galerie foto

  • Cosașul strălucitor cu torace (Poecilimon thoracicus), mascul
  • Cosașul strălucitor cu torace (Poecilimon thoracicus), femelă