Acasă / Specii / Dihor

Dihor

Denumirea științifică: Mustela putorius Taxonomia: Mamifere

Dimensiuni: lungimea corpului (fără coadă) 30,5 - 46 cm la masculi și 29 - 35,5 cm la femele. Lungimea cozii masculilor este de circa 14 cm, iar a femelelor de circa 12,5 cm.

Unde și când se poate vedea în parc: dihorul este cunoscut ca o specie tipică pentru zonele de deal şi câmpie, unde populează păduri de foioase, habitate ripariene, dune de nisip, zone umede, văile râurilor, terenuri agricole, liziere de pădure şi habitate mozaicate. În zona montană indivizii sunt mai mari, iar abundenţa relativă este scăzută, fiind evitate zonele înalte. Frecvent este prezent în preajma fermelor. Pe parcursul studiului din 2012-2013, urme ale prezenţei dihorului au fost observate doar în partea de nord a parcului, pe valea Oltului.

Hrană: dieta speciei este formată din rozătoare, broaște, șopârle, păsări, insecte, râme. Se hrănește și cu cadavre.

Descriere: culoarea generală este brun închis. O pată albicioasă pe vârful botului și câte una între ochi și ureche. Urechile au marginile deschise la culoare. Iarna, firele gălbui scurte care se văd sub cele închise, lungi și mai rare, fac ca aspectul general să fie unul cu un luciu caracteristic. Vara, blana este mai închisă la culoare. Flancurile sunt mai deschise la culoare. Juvenilii sunt gălbui-cafenii.

Specii asemănătoare: se poate confunda cu cele două specii de jder, dar aceștia nu au petele deschise între ochi și urechi, au cozile mai lungi și mai stufoase. De asemenea, ambele specii de jder prezintă pete deschise bine vizibile pe partea anterioară a gâtului.