Dimensiuni: lungimea corpului (fără coadă) 75 - 90 cm. Lungimea cozii 28 - 38 cm.
Unde și când se poate vedea în parc: castorii preferă văile largi de râuri cu arbori cu lemn de esență moale pe maluri. În Parcul Național Cozia, specia se întâlnește pe valea Oltului. În cadrul studiului din 2012-2013, punctele în care a fost observată specia s-au aflat pe malul stâng al râului Olt, zonă în care au fost găsite atât urme ale activităţii castorilor (sălcii doborâte), cât şi vizuini. Sunt activi mai ales noaptea.
Hrană: primăvara și vara consumă plante ierboase (o paletă foarte largă de specii), toamna tufișuri și ramuri de arbori tineri, iar iarna ramuri tinere și scoarță de arbori. Arborii preferați sunt speciile de sălcii și de plopi.
Descriere: este cea mai mare specie de rozătoare de la noi. Coadă foarte lată, turtită dorso-ventral, cu aspect solzos. Picioarele posterioare cu membrană între degete. Ochi și urechi mici. Incisivi mari, gălbui-roșcați. Culoarea blănii variază de la gălbui-cafeniu la aproape negru, cel mai frecvent fiind brun-roșcată.
Specii asemănătoare: se poate confunda cu bizamul (Ondatra zibethicus). Acesta însă are o lungime a corpului mult mai mică (cam jumătate din lungimea corpului castorului) și are coada de formă obișnuită pentru speciile de rozătoare.