Dimensiuni: de obicei, adulții au sub 70 cm lungime, dar ocazional pot ajunge până la 95 cm lungime.
Unde şi când o putem observa în parc: habitatele preferate de specie sunt reprezentate de zone stâncoase şi grohotişuri, situate de obicei la liziera pădurii, sau care au în compoziţie şi vegetaţie de acoperire, cum ar fi tufele de iarbă sau arbuştii. Pe parcursul studiului din 2012, specia a fost întâlnită pe Valea Doabrei, pe Valea Oltului, malul stâng, în sectorul Mănăstirea Turnu - baraj, şi pe stâncile de sub Vârful Cozia.
Hrană: în general, hrana adulților este formată din mamifere și păsări mici. Mai ales juvenilii se hrănesc și cu șopârle și artropode.
Descriere: corn caracteristic, moale, lung cam de 5 mm, în vârful maxilarului superior. Culoarea dorsală de fond, de regulă, gri deschis la masculi și gri, cafeniu deschis sau maro-roșcat la femele. Aproape întotdeauna este prezentă o bandă închisă în zigzag sau formată din romburi, ocazional întreruptă, de regulă mai vizibilă la masculi. Burta este gri sau rozalie, cu pete mici închise.
Specii asemănătoare: datorită cornului este greu de confundat cu alte specii de șerpi din PNC. Un model dorsal similar este prezent și la alte specii de șerpi, cum ar fi vipera comună sau șarpele de alun, așadar nu este o caracteristică care să permită o identificare sigură.