Acasă / Specii / Șopârlă de munte

Șopârlă de munte

Denumirea științifică: Zootoca vivipara Taxonomia: Amfibieni și reptile

Șopârlă de munte

Dimensiuni: de obicei, lungimea corpului adulților (fără coadă) este de aproximativ 50-70 mm. Coada este de 1,3-2 ori mai lungă decât corpul.

Unde şi când o putem observa în parc: preferă habitate mlăştioase, luminişuri de pădure, păduri rare de foioase, conifere şi amestec, zone stâncoase, jnepenişuri şi păşuni alpine. În PNC, cel mai probabil populează păşunile de creastă, precum şi pădurile de conifere sau văile pâraielor, unde temperaturile rămân mai scăzute tot timpul anului.

Hrană: în întregime de origine animală, formată din artropode și alte nevertebrate.

Descriere: șopârlă cu cap relativ mic și membre relativ scurte. Colorit foarte variabil. Culoarea de fond este de regulă cafenie, dar poate să fie și gri sau măslinie. De regulă, femelele au flancurile și o bandă vertebrală închise și o serie de benzi deschise între banda vertebrală și flancuri. Câteodată prezintă pete/oceli mici deschiși sau închiși. La masculi, petele/ocelii sunt, de regulă, mai mari și mai numeroși, iar banda vertebrală nu este, de obicei, continuă. Ventral sunt prezente, de obicei, pete închise, mai numeroase la masculi. Gușa este albicioasă sau ușor albăstruie. Burta este albicioasă, galbenă, portocalie sau roșcată. Juvenilii sunt foarte închiși la culoare.

Specii asemănătoare: se poate confunda mai ales cu șopârla de ziduri (Podarcis muralis), dar aceasta are capul relativ mai mare, membrele mai lungi și corpul mai aplatizat. Șopârla de câmp (Lacerta agilis), care poate să fie găsită în aceleași habitate, are o structură generală mai robustă, cu capul proporțional mai mare.

 

Galerie foto

  • Șopârlă de munte (Zootoca vivipara)
  • Șopârlă de munte (Zootoca vivipara)