Acasă / Specii / Șarpe de casă

Șarpe de casă

Denumirea științifică: Natrix natrix Taxonomia: Amfibieni și reptile

Șarpe de casă

Dimensiuni: lungime uzual până la 120 cm, dar excepțional poate ajunge la 200 cm. Femelele cresc mai mari decât masculii.

Unde şi când o putem observa în parc: în preajma corpurilor de apă, dar și la distanțe relativ mari de acestea, inclusiv în localități. Este o specie foarte adaptabilă, care nu pare a fi deranjată de intervenţiile antropice, ocupând în egală măsură habitate naturale şi habitate antropizate. În Parcul Naţional Cozia, specia a fost observată pe văile râurilor, ocupând aceleaşi habitate ca şi broaştele din complexul Rana şi Bombina variegata, principalele surse de hrană.

Hrană: este formată mai ales din amfibieni, dar ocazional și din pești, mamifere mici, nevertebrate.

Descriere: șarpe neveninos, cu corp relativ gros și cap rotunjit și destul de bine definit, cu precădere la adulți. Colorit foarte variabil, dar majoritatea indivizilor prezintă două pete semilunare deschise la culoare (albicioase, gălbui, galbene sau portocalii) la ceafă. Culoarea de fond dorsală variabilă - măsliniu, gri, gri-verzui, măsliniu-brun – adesea cu pete închise și uneori cu două dungi longitudinale deschise (așa-numita formă persa). Ventral, albicios sau gri, cu pete rectangulare alternante negre. Există și exemplare cu burta complet neagră, precum și exemplare melanice.

Specii asemănătoare: se poate confunda cu șarpele de apă (Natrix tessellata), care are însă, de regulă, un model alternant de pete întunecate pe spate și nu prezintă pete semilunare deschise la culoare pe ceafă.

 

 

 

Galerie foto

  • Șarpe de casă (Natrix natrix)
  • Șarpe de casă (Natrix natrix)