Acasă / Specii / Șopârlă de pădure

Șopârlă de pădure

Denumirea științifică: Darevskia praticola / Lacerta praticola Taxonomia: Amfibieni și reptile

Șopârlă de pădure

Dimensiuni: lungimea corpului adulților (fără coadă) este de până la 65 mm. Coada este de 1,7-2 ori mai lungă decât corpul. Femelele sunt mai mari decât masculii.

Unde şi când o putem observa în parc: specia este menționată în formularul standard al ROSCI0046 Cozia, dar nu a fost regăsită recent în aria Parcului Național Cozia. Habitatul natural tipic este format din lizierele și poienile umede ale pădurilor de foioase de (relativ) joasă altitudine.

Hrană: este formată din artropode și alte nevertebrate.

Descriere: dorsal, culoarea de fond este gri, brun sau măsliniu-brun cu flancurile mai închise. Prezintă o bandă vertebrală brun-roșcată, adesea mărginită de pete pete închise. Ventral fără pete, culoarea fiind verzuie la masculi și gălbuie la femele. Gușa albicioasă. Adesea masculii au pete deschise pe partea superioară a benzii închise de pe flancuri.

Specii asemănătoare: se poate confunda cu șopârla de munte (Zootoca vivipara), cu precizarea că la noi în țară arealele celor două specii nu se suprapun. Modelul solzilor din zona preanală permite diferențierea. Se poate confunda și cu șopârla de ziduri (Podarcis muralis), dar habitatele sunt diferite și, în plus, coloritul ventral al acestei specii este, de regulă, diferit (cu zone în culori aprinse și mici pete închise).

 

Galerie foto

  • Șopârlă de pădure (Darevskia praticola)
  • Șopârlă de pădure (Darevskia praticola)