Dimensiuni: lungimea adulților ajunge uzual până la 70 cm, dar rar poate să depășească 80 cm. De obicei, femelele sunt mai mari decât masculii.
Unde şi când o putem observa în parc: specia poate să fie întâlnită într-o paletă foarte largă de habitate, de la nivelul mării până la limita superioară a pădurilor montane: zone nisipoase (grinduri), liziere, deschideri din păduri, pante stâncoase sau cu tufișuri etc. În Parcul Naţional Cozia a fost observată de-a lungul Oltului şi pe Lotru, unde ocupă zonele stâncoase şi grohotişurile cu numeroase crevase, în care se poate refugia.
Hrană: este formată preponderent din șopârle de talie mică și medie, dar mai consumă mamifere mici, șerpi de talie mică (inclusiv vipere), ouă de reptile și pui de păsări. Juvenilii se hrănesc și cu insecte.
Descriere: șarpe cu corp cilindric, gât slab definit și cap relativ mic, cu botul destul de ascuțit. Ochii mici, cu pupile rotunde. Solzii netezi. Coloritul este destul de variabil: de obicei fondul este gri, cafeniu sau roșcat, uneori culoarea fiind mai intensă de o parte și de alta a benzii vertebrale, producând impresia unor dungi slab vizibile. De obicei, pe spate sunt prezente pete (mai mari sau mai mici) închise. Acestea tind să fie mai contrastante către gât (unde, de regulă, se află două dungi scurte, întunecate). Petele închise de pe spate formează adeseori benzi neregulate transversale sau sunt aliniate pe două benzi longitudinale. Aproape întotdeauna este prezentă o bandă închisă, care pornește de pe gât, ajunge la ochi și se continuă către nară. Burta este portocalie, roșcată, gri închis sau negricioasă, în general cu mici pete. Există și exemplare melanice.
Specii asemănătoare: din păcate, este adesea confundat cu vipera comună (Vipera berus), care însă are coada scurtă, pupilele verticale și solzii carenați.