Acasă / Specii / Năpârcă

Năpârcă

Denumirea științifică: Anguis colchica / Anguis fragilis Taxonomia: Amfibieni și reptile

Năpârcă

Dimensiuni: adulții pot atinge 50 cm lungime, ocazional chiar mai mult, dar în mod obișnuit sunt mai scurți. Dacă nu este una regenerată, coada este mai lungă decât corpul.

Unde şi când o putem observa în parc: specia preferă habitatele forestiere și semi-deschise relativ umede, de la șes până în zona subalpină. Se ascunde în vegetația bogată, sub bușteni, pietre sau în găuri din sol, fiind astfel relativ greu de observat. În timpul studiului din 2012 a fost semnalată pe drumul către Cabana Cozia, habitatul fiind reprezentat de pădure de foioase cu litieră bogată şi numeroase trunchiuri şi crengi căzute.

Hrană: este formată mai ales din diverse nevertebrate (melci, râme, artropode). Rareori consumă și reptile mici.

Descriere: șopârlă apodă cu solzi necarenați. De regulă, culoarea de fond dorsală este cafenie, gri, roșcată sau arămie. Frecvent, femelele au o bandă vertebrală mai deschisă, cu flancurile și burta mai închise, masculii având un colorit mai uniform. Deseori, masculii prezintă dorsal pete albastre, care pot apărea însă și la femele. Juvenilii sunt mai contrastanți, cu spatele auriu sau argintiu, iar flancurile, burta și banda vertebrală foarte închise la culoare. Ca orice altă șopârlă de la noi, prezintă autotomie (capacitatea de a-și desprinde coada pentru a scăpa de prădători). Coada se regenerează, dar este mai scurtă și de culoare uniformă.

Specii asemănătoare: din cauza aspectului general poate fi confundată cu anumite specii de șerpi, inclusiv cu vipera comună, de care diferă însă prin prezența pleoapei (absentă la șerpi), pupilele rotunde, forma capului etc.

 

Galerie foto

  • Năpârcă (Anguis colchica)
  • Năpârcă (Anguis colchica)