Acasă / Specii / Salamandră

Salamandră

Denumirea științifică: Salamandra salamandra Taxonomia: Amfibieni și reptile

Salamandră

Dimensiuni: în mod obișnuit, adulții au o lungime totală de până la 20 cm, adeseori mai mică, dar există populații unde pot ajunge până la 25 de cm.

Unde şi când o putem observa în parc: este o specie comună şi abundentă în zonele umede şi cu microclimat mai rece ale parcului. În general, preferă văile umbrite ale pâraielor şi şuvoaielor, în păduri de foioase sau de conifere, cu litieră bogată şi numeroase refugii, reprezentate de pietre, crevase, buşteni sau trunchiuri de copaci găurite. Populaţii bogate cu o abundeţă ridicată a indivizilor au fost observate pe Valea lui Stan şi în împrejurimile Mănăstirii Stânişoara, cu indivizi răzleţi observaţi spre limita sudică a parcului. În zonele de teren abrupt şi puternic fragmentat specia nu este prezentă, deoarece necesită pâraie cu un curs lent, în care se pot dezvolta larvele. Perioadele cu maximum de activitate a speciei sunt în primăvară (aprilie - mai), când începe perioada de reproducere, şi înainte de a intra la hibernare (septembrie - octombrie).

Hrană: se hrănește mai ales cu nevertebrate (artropode, moluște, viermi), ocazional cu alți amfibieni mici (tritoni, broaște tinere).

Descriere: un amfibian de talie relativ mare, adesea robust, cu coadă relativ scurtă și glande parotide dezvoltate (vizibile în spatele ochilor). Culoarea de fond este neagră, atât dorsal, cât și ventral. Populațiile de la noi din țară, care aparțin subspeciei Salamandra salamandra salamandra, prezintă dorsal pete neregulate relativ mari, de culoare galbenă sau portocalie. La populațiile din alte zone ale Europei apar variații mari în ceea ce privește mărimea, culoarea și forma acestor pete.

Specii asemănătoare: este inconfundabilă, neexistând specii similare în Parcul Național Cozia și nici în alte zone din România.

 

Galerie foto

  • Salamandră (Salamadra salamandra)
  • Salamandră (Salamadra salamandra)