Acasă / Specii / Broască roșie de pădure

Broască roșie de pădure

Denumirea științifică: Rana dalmatina Taxonomia: Amfibieni și reptile

Broască roșie de pădure

Dimensiuni: lungimea corpului poate ajunge până la 9 cm, dar uzual este de 5 - 8 cm. De regulă, femelele sunt mai mari decât masculii.

Unde şi când o putem observa în parc: este o specie comună în Parcul Naţional Cozia, o frecvenţă mai mare a indivizilor putând fi observată în vecinătatea Mănăstirii Stânişoara şi pe drumul către Cabana Cozia. Specia populează în general zonele de la altitudine mai joasă, dar – ca urmare a influenţelor calde din Parcul Național Cozia – aici specia urcă mult mai sus decât de obicei, fiind observată până la peste 1.300 de metri altitudine. Preferinţele de habitat sunt aceleaşi cu cele ale broaștei roșii de munte (Rana temporaria), cu diferenţa că Rana dalmatina poate fi observată frecvent şi în zone deschise, cum ar fi poienile sau păşunile, și nu doar în habitate forestiere.

Hrană: adulții se hrănesc cu diferite nevertebrate (insecte, viermi etc.), iar mormolocii consumă chiar și materii vegetale.

Descriere: broască zveltă, cu membrele posterioare lungi (piciorul posterior fiind adus în față, paralel cu axa corpului, iar călcâiul depășind, de multe ori considerabil, vârful botului). Botul este ascuțit, iar membrana timpanică este mare, fiind poziționată aproape întotdeauna în apropierea ochiului (distanța dintre ochi și membrana timpanică este mai mică decât jumătate din diametrul acesteia din urmă). Coloritul dorsal nu este foarte variabil și nici foarte contrastant: de obicei, gălbui-roșiatic sau bej-roșiatic, putând să devină semnificativ mai închis (mai ales la masculii în haină nupțială). Poate să fie prezentă o dungă vertebrală, slab evidențiată. Pe spate apar adesea zone neregulate mai închise și, ocazional, câteva pete negre. Picioarele sunt vizibil tărcate. Flancurile sunt, de regulă, uniform colorate, iar burta este frecvent galbenă.

Specii asemănătoare: este ușor de confundat cu broasca roșie de munte (Rana temporaria), specie prezentă în Parcul Național Cozia. Aceasta este, în general, mai robustă, are picioarele posterioare proporțional mai scurte și botul mai puțin ascuțit.

 

Galerie foto

  • Broască roșie de pădure (Rana dalmatina)
  • Pereche de broaște roșii de pădure (Rana dalmatina) în amplex