Acasă / Specii / Bursuc

Bursuc

Denumirea științifică: Meles meles Taxonomia: Mamifere

Dimensiuni: lungimea corpului (fără coadă) 67 - 80 cm. Lungimea cozii 11,5 - 19 cm. De regulă, masculii sunt puțin mai mari decât femelele.

Unde și când se poate vedea în parc: burscul este o specie nocturnă. Habitatele cele mai agreate sunt cele formate dintr-un mozaic de zone împădurite și pășuni din zonele colinare. Preferă pădurile de foioase mixte cu poieni. Nu urcă în munți dincolo de limita pădurilor. Punctele de semnalare din cadrul studiului din 2012-2013 sunt, în general, comasate în jumătatea sudică a parcului. Această concentrare a punctelor în partea sudică a parcului poate fi explicată prin altitudinile mai mici din zona în care sunt situate acestea, resursa trofică bogată şi substratul geologic de roci sedimentare cu numeroase crevase şi găuri, care pot fi folosite pentru adăpost şi pentru construcţia reţelei de vizuini.

Hrană: specia este omnivoră și oportunistă. Dieta animală este formată dintr-o gamă largă de nevertebrate (râme, gândaci, larve, cuiburi de viespi și de albine etc.), ouă și pui de păsări, cadavre (mai ales iarna), rozătoare mici. Dieta vegetală include bulbi, fructe de pădure, alune, ovăz, grâu, porumb, trifoi și alte plante ierboase. Tinde să fie mai carnivor primăvara și la începutul verii, iar toamna și iarna consumă mai mult hrană de origine vegetală.

Descriere: corp îndesat, în formă de pană, cu bot relativ lung, cu picioare și coadă scurte. Coada cu vârful alb. Marginile urechilor albe. Perii blănii sunt mai deschiși la bază și la vârf și negri în partea mediană. Blana este gri dorsal și neagră ventral și pe picioare. Capul alb, cu două dungi negre care pornesc de pe bot, trec peste ochi și peste urechi și continuă până la blana gri de pe gât.

Specii asemănătoare: este inconfundabil, neexistând specii similare la noi în țară.