Acasă / Specii / Mistreț

Mistreț

Denumirea științifică: Sus scrofa Taxonomia: Mamifere

Dimensiuni: lungimea corpului (fără coadă) 105 - 167 cm (excepțional până la 185 cm) la masculi și 100 - 146 cm la femele. Lungimea cozii 16-30 cm.

Unde și când se poate vedea în parc: este o specie activă mai ales seara și noaptea. Trăiește în pădurile de foioase, dar adesea își caută hrana pe terenurile cultivate, dacă acestea se află lângă zone care le permit adăpostirea (păduri, mlaștini, stufărișuri). Cele mai multe dintre semnalările pentru mistreţ sunt situate în sudul Parcului Național Cozia, cu o aglomerare semnificativă la baza versantului sudic al Masivului Cozia şi în Masivul Narăţu, corespunzător pădurilor de fag cu o resursă trofică abundentă.

Hrană: este o specie omnivoră. Predomină hrana vegetală (ghindă, jir, alune, cartofi, cereale, porumb, diverse plante ierboase). Hrana animală include cadavre, diverse nevertebrate (râme, larve etc.) și vertebrate mici (șoareci etc.).

Descriere: asemănător cu porcul domestic. Corp turtit lateral, cu cap mare și picioare scurte și solide. Corpul acoperit cu peri aspri, închiși la culoare. Iarna, pe lângă perii lungi care cresc mai mult decât vara, apar și peri scurți și deși. Masculul are canini superiori lungi și vizibili, curbați în față și în sus.

Specii asemănătoare: nu există specii similare în fauna sălbatică a României.