Dimensiuni: lungimea corpului (fără coadă) 100 - 130 cm. Lungimea cozii 7 - 8 cm. Masculii sunt puțin mai mari decât femelele.
Unde și când se poate vedea în parc: specia este diurnă și populează zonele montane. În Carpați urcă până pe cele mai înalte vârfuri. Vara și toamna preferă pajiștile din zonele subalpine și alpine, iar iarna coboară în păduri, de regulă până la altitudini în jurul a 800 m. Ocazional, poate să fie întâlnită și la altitudini mai mici, mai ales în cheile stâncoase. În Parcul Național Cozia specia este comună. Punctele de semnalare obținute în cadrul studiului din 2012-2013 prezintă o aglomerare pe malul drept al Oltului, în nordul parcului. Mai există puncte de semnalare dispersate (două pe versantul nordic al masivului Cozia, două pe cel estic, patru la sud, dintre care două aflate în apropierea Oltului, pe malul drept), precum şi un punct de marcaj, situat în apropierea acestora din urmă.
Hrană: pe pajiști se hrănește cu diverse plante ierboase. În păduri, consumă, pe lângă vegetația ierboasă, frunze (inclusiv de conifere) și scoarță de copaci.
Descriere: o bovină de talie medie, cu coarne prezente la ambele sexe, acestea fiind permanente şi având creştere continuă. Coarnele au vârfurile curbate spre spate, în formă de cârlig. Blana este de culoare brun-roşcată (vara) și se închide până la brun-negricios iarna. Vara, picioarele sunt mai închise la culoare și este prezentă o dungă vertebrală mai închisă. Capul este deschis la culoare (albicios, gălbui, gălbui-roșcat), cu două zone închise care pornesc de la nări, trec peste ochi și ajung la baza coarnelor.
Specii asemănătoare: este o specie inconfundabilă, mai ales datorită coloritului capului și a formei coarnelor.