Acasă / Specii / Jder de piatră

Jder de piatră

Denumirea științifică: Martes foina Taxonomia: Mamifere

Dimensiuni: lungimea corpului (fără coadă) 42 - 48 cm. Lungimea cozii circa 26 cm. Masculii sunt mai mari decât femelele.

Unde și când se poate vedea în parc: este o specie nocturnă. Habitatele preferate sunt pădurile de foioase, mai ales lizierele acestora, dar și dealurile stâncose, adesea din preajma așezărilor omenești. În anumite zone, este o prezență obișnuită în localități. Urcă în munți pănă în etajul alpin. Specia a fost semnalată doar în jumătatea sudică a Parcului Național Cozia, în zonele de altitudine mică şi medie.

Hrană: este o specie preponderent carnivoră. Se hrănește cu rozătoare (șoareci, veverițe), păsări, insecte și mai consumă fructe de pădure. În unele zone, hrana este formată aproape exclusiv din cadavre, insecte și fructe.

Descriere: culoarea generală este brun intens, cu o pată mare albă sau, mai rar, gri deschis pe gât și piept, separată în două pe piept de o intruziune închisă, care urcă dinspre burtă. Nasul relativ deschis la culoare (gălbui-rozaliu sau gri deschis).

Specii asemănătoare: este ușor de confundat cu jderul de copac, la care însă pata de pe gât și piept este de culoare crem și nu e divizată pe piept. Nasul jderului de copac este mai închis la culoare, iar culoarea generală este un brun mai deschis.