Acasă / Specii / Jder de copac

Jder de copac

Denumirea științifică: Martes martes Taxonomia: Mamifere

Dimensiuni: lungimea corpului (fără coadă) 36 - 56 cm. Lungimea cozii 17 - 28 cm. Masculii sunt mai mari decât femelele.

Unde și când se poate vedea în parc: este o specie predominant crepusculară și nocturnă, dar, spre deosebire de jderul de piatră, mai ales vara, poate să fie activ și în timpul zilei. Preferă pădurile bătrâne, de cele mai multe ori pe cele de conifer sau de amestec, dar poate fi întânit și în cele de foioase. De asemenea, ocupă și zonele stâncoase. Evită zonele deschise pe timp de zi. Pe parcursul studiului din 2012-2013 a fost găsit mai mult în jumătatea sudică şi cea vestică a Parcului Național Cozia. În ansamblu, specia este distribuită uniform în perimetrul parcului, dar este greu de observat ca urmare a stilului de viaţă retras.

Hrană: este o specie predominant carnivoră, cu o dietă variată – șoareci, chițcani, veverițe, păsărele, dar și păsări de talie mai mare, broaște, gândaci, viermi și larve. Mai ales iarna, se hrănește și cu cadavre. Mai consumă miere, ciuperci și fructe de pădure.

Descriere: culoarea generală este brună (de regulă, o nuanță mai deschisă decât la jderul de piatră), cu o pată mare crem/gălbuie pe gât și piept. Coadă lungă și stufoasă. Urechile sunt mai mari decât cele ale jderului de piatră. Nasul închis la culoare (gri închis sau negricios).

Specii asemănătoare: este ușor de confundat cu jderul de piatră, la care însă pata de pe gât și piept este de culoare albă (mai rar gri deschis) și este despărțită pe piept în două părți de o zonă închisă. De asemenea, jderul de piatră are culoarea generală mai închisă, dar are nasul mai deschis la culoare.