Acasă / Specii / Pisică sălbatică

Pisică sălbatică

Denumirea științifică: Felis silvestris Taxonomia: Mamifere

 Dimensiuni: lungimea corpului (fără coadă) 48 - 68 cm. Lungimea cozii 21 - 39 cm. Masculii sunt mai mari decât femelele. Populațiile de la noi tind să fie formate din indivizi cu dimensiuni peste media europeană.

Unde și când se poate vedea în parc: specia preferă zonele cu păduri de foioase de la șes și deal, dar urcă și în pădurile montane de fag și amestec. De regulă, preferă zonele cu poieni sau vecinătatea lizierelor. În Parcul Național Cozia, cel mai multe semnalări au fost în masivul Narăţu, pe valea Lotrişorului şi în Masivul Cozia, pe versantul estic. Majoritatea punctelor de semnalare sunt situate la o distanţă mare faţă de așezările umane, specia fiind sensibilă la presiunile antropice. Este o specie predominant crepusculară și nocturnă, dar poate fi activă și ziua.

Hrană: specie carnivoră. În dietă predomină rozătoarele mici, mai rar se hrănește și cu păsări, iar amfibienii, reptilele și insectele sunt consumate ocazional. Cu totul excepțional prinde și prăzi mai mari (de exemplu, iezi mici de căprioară).

Descriere: asemănătoare cu pisica domestică (varianta tigrată), dar mai robustă și fără pete neregulate pe corp (doar cu dungi). Trăsătura distinctivă cea mai importantă este coada stufoasă, cu 3-5 inele negre late bine individualizate și cu vârful gros și rotunjit, colorat în negru. Ochii sunt verzi-gălbui, iar nasul este roz.

Specii asemănătoare: se poate confunda cu pisica domestică dungată (tigrată), cu care poate să și hibridizeze. Așa cum s-a precizat mai sus, principala caracteristică care permite diferențierea este forma și coloritul cozii.