Acasă / Specii / Cosașul lui Harz

Cosașul lui Harz

Denumirea științifică: Isophya harzi Taxonomia: Insecte

Cosașul lui Harz

Dimensiuni: masculul 23-26 mm, femela 24-27 mm.

Unde și când se poate vedea în parc: Cosașul lui Harz este endemic pentru Cozia și poate fi întâlnit în zona înaltă a muntelui, la altitudini de peste 1.400 m. De regulă, specia stă pe frunzele late ale anumitor specii de plante (zmeur, stirigoaie, urzică etc.). Adulții pot fi întâlniți de la începutul lunii iulie până la finele verii. Specia a fost descrisă din masivul Cozia în anii ‘60, fiind dedicată lui Kunt Harz, entomolog de origine germană. Isophya harzi este o specie protejată, fiind inclusă în Anexele II și IV ale Directivei Habitate a Uniunii Europene (v. 2007) și Anexa I a Convenției de la Berna (v. 2011).

Descriere: Isophya harzi este un cosaș de culoare verde ca iarba. Lateral, din partea posterioară a ochiului, pornește o bandă alb-roșiatică care se continuă pe aripi. Aripile sunt scurte, la mascul având o pată brună în zona centrală. Adeseori apar indivizi cu două benzi late pe abdomen, de diferite culori: alb, galben, cărămiziu, roșu, violet etc.

Hrană: Cosașul lui Harz este o specie omnivoră, predominant fitofagă. Se hrănește cu frunzele și florile unor specii de plante montane.

Specii asemănătoare: În Parcul Național Cozia, specia poate fi confundată cu Isophya camptoxypha, specie înrudită, dar ceva mai redusă ca dimensiuni, și care stridulează (“cântă”) diferit. O altă specie asemănătoare este Poecilimon affinis (sau oricare altă specie de Poecilimon), de care se poate diferenția după forma pronotului, dar și a ovipozitorului, în cazul femelelor. De asemenea, masculii au o stridulație diferită.

 

Galerie foto

  • Cosașul lui Harz (Isophya harzi), mascul
  • Cosașul lui Harz (Isophya harzi), femelă