Specie protejată în cadrul rețelei Natura2000
Dimensiuni: Masculii pot ajunge până la 80-90 mm, femelele fiind ceva mai mici, uneori de doar 20 mm (Fusu et al. 2015).
Unde și când se poate vedea în parc: În Parcul Național Cozia, rădașca poate fi întâlnită în pădurile de foioase, oriunde există o sursă suficientă de lemn mort, cu excepția zonei înalte. Adulții se pot întâlni în perioada mai-iulie. Lucanus cervus este o specie protejată, fiind inclusă în Anexele II și III ale Directivei Habitate a Uniunii Europene (v. 2007) și Anexa I a Convenției de la Berna (v. 2011).
Descriere: Corpul alungit, masiv, de culoare neagră sau brun închis, cu luciu mat în special la femele, iar în cazul masculului, mandibulele și elitrele de culoare brun-castanie. Specia prezintă un accentuat dimorfism sexual. La masculi capul este masiv, mai lat ca pronotul, iar mandibulele sunt foarte bine dezvoltate, lungi și ramificate, cu aspectul unor coarne de cerb. Acestea sunt bifide la extremităţi și prevăzute cu un dinte median sau postmedian la partea lor internă și pot atinge la exemplarele foarte mari jumătate din lungimea corpului. Femelele, mai mici decât masculii, au pronotul mult mai lat comparativ cu capul, mandibulele mai scurte decât capul și picioarele anterioare adaptate pentru săpat (Fusu et al. 2015).
Hrană: Este considerată specie polifagă, care se dezvoltă în lemnul putred (aflat sub nivelul solului) al multor specii de foioase, preferând însă quercineele (Fusu et al. 2015).
Specii asemănătoare: Dacă masculii de rădașcă sunt inconfundabili, femelele mici pot fi confundate cu alte specii, cum ar fi Dorcus parallelipipedus.