Specie protejată în cadrul rețelei Natura2000
Dimensiuni: Corpul are lungimea de 16-38 mm.
Unde și când se poate vedea în parc: Morimus funereus poate fi găsit în păduri, pe trunchiuri căzute, cioate recente sau bușteni proaspăt tăiaţi de fag, stejar, tei, arţar, carpen, salcie etc. (Fusu et al. 2015). În Cozia lipsește din zona înaltă a muntelui. Adulții se pot întâlni în perioada mai-iunie. Morimus funereus este o specie protejată, fiind inclusă în Anexa II a Directivei Habitate a Uniunii Europene (v. 2007) și Anexa I a Convenției de la Berna (v. 2011).
Descriere: Culoarea de fond a corpului este neagră, cu pubescenţă foarte deasă de culoare cenușiu-argintie, care acoperă aproape complet fondul negru. Partea anterioară a capului, începând cu fruntea, este îndreptată abrupt în jos, formând cu vertexul un unghi aproape drept. Pronotul cu numeroase rugozităţi neregulate, iar lateral cu câte un dinte puternic și ascuţit apical. Elitrele cenușii, cu granule fine şi lucioase, mai puternice la bază, pe fiecare elitră putând fi remarcate câte două pete negre, catifelate și bine delimitate. Dintre acestea, una este situată în treimea anterioară, pe când cealaltă este postmediană (Fusu et al. 2015).
Hrană: Morimus funereus este considerată a fi o specie polifagă, care se dezvoltă predominant în lemnul mort de fag și stejar (Fusu et al. 2015).
Specii asemănătoare: Specia nu poate fi confundată cu alte specii de croitori.