Acasă / Specii / Croitorul mare al stejarului

Croitorul mare al stejarului

Denumirea științifică: Cerambyx cerdo Taxonomia: Insecte

Croitorul mare al stejarului

Specie protejată în cadrul rețelei Natura2000

Dimensiuni: Lungimea corpului este de 24-55 mm.

Unde și când se poate vedea în parc: Croitorul mare al stejarului preferă arbori mari, bătrâni, solitari, expuși la soare. Specia selectează de regulă arborii bătrâni și perimaţi, cum ar fi stejarii de peste 100 de ani cu diametrul mai mare de 40 cm (Fusu et al. 2015). Specie rară în pădurile Coziei, lipsește din zona înaltă a masivului. Adulții se pot întâlni în perioada iunie-iulie. Cerambyx cerdo este o specie protejată, fiind inclusă în Anexele II și IV ale Directivei Habitate a Uniunii Europene (v. 2007) și Anexele I și II ale Convenției de la Berna (v. 2011).

Descriere: Specia se numără printre cele mai mari coleoptere din Europa. Corpul este alungit, robust, iar antenele sunt foarte lungi. Pronotul puternic rugos, lateral cu câte un tubercul ascuţit. Vârful elitrei prelungit într-un spin sutural. Corpul și picioarele sunt negre, cu excepţia elitrelor, care sunt brun-roșcate apical (Fusu et al. 2015).

Hrană: Larvele acestei specii se dezvoltă în lemnul viu de Quercus, uneori și în alte specii precum Castanea, Juglans etc. (Fusu et al. 2015).

Specii asemănătoare: Specia poate coexista cu alte specii din genul Cerambyx, cu care se poate confunda ușor.

Galerie foto

  • Croitorul mare al stejarului (Cerambyx cerdo)
  • Croitorul mare al stejarului (Cerambyx cerdo)