Acasă / Specii / Cosașul transilvan

Cosașul transilvan

Denumirea științifică: Pholidoptera transsylvanica Taxonomia: Insecte

Cosașul transilvan

 Specie protejată în cadrul rețelei Natura 2000

Dimensiuni: masculul 18-25 mm, femela 21-30 mm.

Unde și când se poate vedea în parc: Cosașul transilvan este o specie mezofilă care populează pajiștile și poienile din zona înaltă a masivului Cozia, preferând zonele cu ierburi înalte și tufișuri. Adulții pot fi întâlniți de la finele lunii iunie până în octombrie, unii indivizi rezistând până în noiembrie. Pholidoptera transsylvanica este o specie protejată, fiind inclusă în Anexele II și IV ale Directivei Habitate a Uniunii Europene (v. 2007) și Anexa I a Convenției de la Berna (v. 2011).

Descriere: Specia are corpul de culoare brună sau cenușie. Pe cap prezintă o bandă transversală, deschisă la culoare. Aripile masculului au aproximativ aceeași lungime cu pronotul. Cercii masculului sunt subțiri, cu dintele intern localizat în apropierea bazei. Ovipozitorul este aproape drept, cu lungimea de 20-30 mm.

Hrană: Cosașul transilvan se hrănește predominant cu insecte mici și rareori cu frunzele plantelor dicotiledonate.

Specii asemănătoare: În Parcul Național Cozia, specia poate fi confundată cu ruda sa, Pholidoptera littoralis, specie care trăiește însă la altitudini mai mici. La prima vedere, speciile se pot diferenția prin colorit – în timp ce Pholidoptera transsylvanica are culoarea brună sau cenușie, Pholidoptera littoralis este brună sau roșcată, cu lateralele corpului adeseori de culoare verde. Masculii celor două specii au o stridulație diferită.

Galerie foto

  • Cosașul transilvan (Pholidoptera transsylvanica), mascul
  • Cosașul transilvan (Pholidoptera transsylvanica), femelă