Specie protejată în cadrul rețelei Natura 2000.
Dimensiuni: lungime maximă până la 5 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: este o prezență comună în corpuri de apă foarte variate (lacuri, iazuri, mlaştini, râuri, pâraie, izvoare, chiar şi bălţi formate în urmele lăsate de autovehicule sau animale) din lunci, pajiști și zone forestiere (atât de foioase, cât și de conifere). Habitatele cele mai favorabile sunt în jumătatea de nord a parcului și, în general, de-a lungul văilor râurilor și pâraielor.
Hrană: în general, nevertebrate acvatice și terestre.
Descriere: membrana timpanului absentă. Pupila ochiului triunghiulară. Organ rezonator mascul absent. Prezintă tuberculi epidermici. Tuberculii dorsali ascuţiţi şi înalţi (de unde senzația de suprafață rugoasă). Tuberculi ventrali mici şi în număr mic. Suprafaţa dorsală măsliniu-închis, cu pete mici şi închise la culoare. Abdomen galben, uneori portocaliu, cu pete mari închise la culoare, punctele albe fiind rare sau absente. Abdominal, suprafaţa cu colorit galben depăşeşte suprafaţa cu colorit închis. Vârfurile degetelor deschise la culoare.
Specii asemănătoare: se poate confunda cu izvorașul cu burtă roșie (Bombina bombina), specie care nu este semnalată în PNC și care, în general, trăiește la altitudini mai mici. Această specie are partea ventrală predominant negricioasă cu pete galbene, portocalii sau chiar roșii, care acoperă o suprafață mai mică decât fondul negricios. Totodată, vârfurile degetelor sunt închise la culoare, iar tuberculii epidermici sunt mai mici, mai rari și mai puțin ascuțiți. Masculul izvorașului cu burta roșie are organ rezonator.