Acasă / Specii / Triton cu creastă

Triton cu creastă

Denumirea științifică: Triturus cristatus Taxonomia: Amfibieni și reptile

Triton cu creastă

Specie protejată în cadrul rețelei Natura 2000.

Dimensiuni: lungime maximă 15 cm la masculi și 18 cm la femele.

Unde şi când o putem observa în parc: în perioada de reproducere (primăvara și la începutul verii), specia poate fi observată pe corpurile de apă stătătoare sau lent curgătoare cu adâncimi de peste 0,5 m, în afara acestei perioade fiind, de regulă, terestră și nocturnă, trăind în zonele forestiere umede din preajma corpurilor de apă în care se și reproduce. Iarna hibernează. Există o singură semnalare a speciei în PNC, datând din 2007, pe valea Oltului (în amonte de Mănăstirea Turnu, spre gura de vărsare a pârâului Dumbrăviţa), dar aceasta nu a fost regăsită în cadrul studiului efectuat în anul 2012.

Hrană: în general, nevertebrate acvatice și terestre.

Descriere: specie de talie mare printre tritonii de la noi. Spatele este cafeniu închis până la negricios, cu pete mai închise. Prezintă pete mici, albe, pe flancuri. Burta este, în general, galbenă sau portocalie, cu pete închise. În perioada de reproducere, masculul prezintă o creastă dințată și o dungă longitudinală albicioasă-sidefie pe latura cozii.

Specii asemănătoare: în haină nupțială este greu de confundat cu alte specii de triton, dar în perioada de viață terestră se poate confunda cu tritonul de munte. Tritonul cu creastă este mai mare și cu spatele mai închis la culoare (adesea negru în faza terestră) și prezintă pete închise pe burtă (absente la tritonul de munte).

 

 

Galerie foto

  • Mascul de triton cu creastă (Triturus cristatus)
  • Femelă de triton cu creastă (Triturus cristatus)