Acasă / Specii / Liliac cârn

Liliac cârn

Denumirea științifică: Barbastella barbastellus Taxonomia: Mamifere

Specie protejată în cadrul rețelei Natura 2000.

Dimensiuni: lungimea corpului (fără coadă): 45 - 58 mm. Lungimea cozii 38 - 54 mm. Anvergura aripilor 245 - 290 mm.

Unde și când se poate vedea în parc: liliacul cârn preferă văile de râuri cu păduri de foioase mature din zonele de deal înalt și de munte, precum și așezările omenești din zonele respective. Peste zi se adăpostește în scorburi, firide din stânci sau din clădiri, ori la intrarea în peșteri. Iernează în peșteri, mine sau clădiri. Pe timp de vară, formează colonii de maternitate mici, de sub 20 de invidizi. Liliacul cârn este legat de zonele cu păduri bătrâne de foioase din parc. Specia are o activitate nocturnă intermitentă. Uneori, poate fi activă chiar și înainte de apusul soarelui.

Hrană: consumă insecte, pe care le prinde din zbor sau le culege de pe frunze sau crengi. Mare parte din dietă este formată din lepidoptere, dar consumă și diptere, precum și coleoptere mici. În general, consumă hrana fiind atârnat de o creangă.

Descriere: liliac de talie medie, cu corpul acoperit de peri lungi și mătăsoși, cu partea bazală neagră. Partea dorsală are un luciu de gheață, datorită perilor închiși la culoare (brun închis-negru) cu vârfurile albicioase sau gălbui. Ventral, culoarea este un gri închis. Parțile lipsite de peri de pe față și urechi sunt negre. Urechile sunt mari și se întâlnesc pe frunte. Tragusul este triunghiular cu vârf rotunjit și depășește cu puțin jumătatea înălțimii urechii.

Specii asemănătoare: se poate eventual confunda cu speciile din genul Plecotus, dar acestea au urechile mult mai mari.