Acasă / Specii / Lup

Lup

Denumirea științifică: Canis lupus Taxonomia: Mamifere

Specie protejată în cadrul rețelei Natura 2000.

Dimensiuni: lungimea corpului (fără coadă) 90 - 150 cm. Lungimea cozii 30 - 50 cm. Masculii tind să fie mai mari decât femelele.

Unde și când se poate vedea în parc: specia se poate adapta la aproape toate tipurile de habitate din zonele temperate și reci. În prezent, în România, arealul lupului este restrâns la habitatele din zonele colinare şi montane: pajişti alpine şi subalpine, pajişti umede şi comunităţi de ierburi înalte (buruienişuri subalpine), pajişti mezofile, păduri temperate de foioase, păduri temperate de conifere, grohotişuri, stânci continentale. Distribuţia potenţială a lupului în perimetrul Parcului Național Cozia, rezultată în urma studiului din 2012-2013, este limitată preponderent la văile râurilor şi culmi, modelul indicând zone mai mari cu probabilitate de ocurenţă a speciei în Masivul Cozia, pe versanţii sud-estici şi în Masivul Narăţu, pe valea pârâului Lotrişor. Cea mai mare parte a zonelor cu probabilitate ridicată de ocurenţă a lupului sunt acoperite cu păduri de fag (73%) şi păduri de gorun (11,6%), în timp ce suprafeţe mici sunt acoperite cu păduri de molid, păşuni sau plantaţii de salcâm. Specia, în zilele noastre, este preponderent nocturnă (ca urmare a persecuției exercitate de om).

Hrană: este o specie oportunistă. Dieta este formată mai ales dintr-o gamă largă de mamifere (de la rozătoare mici, iepuri, castori, până la mistreți, căprioare, cerbi și animale domestice). Mai consumă și păsări, precum și cadavre.

Descriere: forma corpului amintește de un ciobănesc german de talie mare, dar are pieptul mai îngust, capul mai mare și gâtul mai gros. Culoarea blănii variază de la gri la gri-cafeniu-gălbui, vara cu o nuanță cafeniu-roșcată pe cap și spate. Indivizii din populațiile nordice pot avea o nuanță roșcată pe cap, picioare și umeri, dar nu și pe spate. Prezintă un smoc de peri mai lungi pe obraz.

Specii asemănătoare: se poate confunda cu șacalul (Canis aureus), care are însă o talie mai mică, picioare mai scurte, urechi mai mari și o nuanță generală mai roșcată.