Specie protejată în cadrul rețelei Natura 2000.
Dimensiuni: lungimea corpului (fără coadă) 170 - 280 cm. Lungimea cozii 6 - 21 cm. De regulă, masculii sunt semnificativ mai mari decât femelele.
Unde și când se poate vedea în parc: în condiţiile presiunii antropice din ce în ce mai mari, specia s-a refugiat în habitatele din zonele muntoase sau colinare înalte, unde populează pădurile de foioase, de amestec și de conifere, habitatele subalpine și zonele stâncoase. Zonele în care a fost semnalată pe teritoriul Parcului Național Cozia sunt concentrate majoritar în zona sud-vestică a parcului, cele mai multe dintre acestea fiind situate la altitudini medii. Alte date de prezenţă (21 de puncte) sunt situate grupat (15 în sudul şi sud-estul parcului, una nordică şi una sudică), iar 4 puncte de marcaj sunt situate în jumătatea nordică a Parcului Național Cozia. Cea mai mare aglomerare de puncte este situată pe valea Lotrişorului. Specia este predominant nocturnă (mai ales în zonele cu presiune antropică), dar există variații sezoniere.
Hrană: este o specie omnivoră. Consumă fructe de pădure, ierburi, bulbi, rădăcini, nevertebrate diverse, mamifere mici, ocazional mamifere mari (inclusiv domestice), cadavre. Toamna consumă cantități mari de fructe de pădure, jir etc., pentru a se pregăti pentru hibernare.
Descriere: mamifer de talie foarte mare, robust, cu urechi mici și rotunde. Coada nu e vizibilă. Blană de la cafeniu-gălbui deschis la brun (foarte) închis.
Specii asemănătoare: este o specie inconfundabilă pe teritoriul țării noastre.