Acasă / Specii / Cocoș de munte

Cocoș de munte

Denumirea științifică: Tetrao urogallus Taxonomia: Păsări

Cocoș de munte

Specie protejată Natura 2000

Dimensiuni: lungime mascul 74-90 cm, femelă 54–63 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specie documentată în trecut, prezentă în efective mici în zona pădurilor de conifere din parc. Specie sfioasă şi greu de văzut. Cel mai uşor se poate observa la sfârşitul lunii aprilie, începutul lui mai în timpul dansului nupţial, la locurile de rotit.
Hrană: predominant materii vegetale (iarna, inclusiv muguri de şi ace răşinoase); la pui un procent ridicat este constituit de hrană animală (insecte).
Descriere: pasăre de dimensiuni mari. Masculul este foarte mare, cu gâtul şi coada lungi. Este negru pe spate, gât, cap şi abdomen, cu irizaţii verzui pe piept. Pe flancuri, subcodale şi coadă prezintă pete mici, albe. Deasupra ochiului are o sprânceană roşie. Aripile sunt maronii dorsal şi albe ventral, la masculii adulţi. Femela este mult mai mică decât masculul, maronie şi raiată, cu o tentă portocalie pe gât şi piept. Pe scapulare prezintă dungi albe. Sprânceană mică, roşie, deasupra ochilor. Bătăi puternice şi zgomotoase de aripi când îşi ia zborul.
Specii asemănătoare: femela poate fi confundată cu ierunca, faţă de care este mult mai mare şi are un colorit diferit. Este foarte asemănătoare şi cu femela de cocoş de mesteacăn, care însă nu este întâlnită în zonă.

Galerie foto

  • Mascul de cocoș de munte (Tetrao urogallus)
  • Femelă de cocoș de munte (Tetrao urogallus)