Dimensiune: lungime 15-16,5 cm.
Unde şi când o putem observa în parc: specia este prezentă, localizat şi rar, pe unele văi aflate pe cuprinsul parcului, în special în zona livezilor sau a păşunilor cu pomi izolaţi şi tufărişuri. Specie sedentară, cântecul masculului în perioada de cuibărit este cel mai bun indiciu pentru a o găsi.
Hrană: ca şi în cazul altor specii de presuri, se hrăneşte cu seminţe, în general, capturând insecte şi alte nevertebrate, în special în perioada de reproducere, pentru a hrăni puii.
Descriere: masculul de presură bărboasă prezintă pe cap un desen negru cu galben, galbenul de pe sprânceană şi obraz fiind despărţit de o dungă neagră care traversează ochiul, respectiv, aşa cum sugerează şi numele popular, bărbia neagră fiind caracteristică. De asemenea, pieptul este gri-olivaceu, iar laturile pieptului sunt roşcate. Abdomenul este galben, cu striaţii pe laturi. Femela este asemănătoare masculului, dar îi lipseşte bărbia neagră, are culori în general mai estompate şi pieptul este mai striat.
Specii asemănătoare: femela şi juvenilii în primul an sunt foarte asemănători cu femela, respectiv juvenilul de presură galbenă, însă presura bărboasă are, printre altele, târtiţa gri-olivacee (faţă de roşcat) şi pe cap dungile mai conturate şi contrastante cu culoarea de fond, galbenul.